Project type: Erfgoed

Wederopbouw boerderijen in De Scheeken

Brochure en ontwerp

In opdracht van Stichting de Brabantse Boerderij heb ik in 2016 een brochure samengesteld over de erven bij wederopbouwboerderijen in het ruilverkavelingslandschap De Scheeken dat gelegen is in de gemeentes Best, Sint Oedenrode en Boxtel.

In de brochure is een schetsplan voor het erf van de boerderij aan de Velderseweg 1 in Liempde opgenomen. De boerderij kent een lange geschiedenis , die deels nog afleesbaar is aan de Vlaamse Schuur uit 1718. De huidige boerderij is in 1948 gebouwd naar een ontwerp van architect Edmond Nijsten in Delftse School-stijl. Op foto’s uit 1980 is te zien dat het erf sober was ingericht en de siertuin met coniferen past duidelijk in het tijdsbeeld.

Het erf en de tuin zullen in de loop van 2017 worden heringericht in de stijl van de wederopbouw. De moestuin komt op enige afstand van de boerderij te liggen. De nadruk ligt meer op de siertuin. Deze krijgt mooie bloemenborders in de kenmerkende stijl van tuinarchitecte Mien Ruys. Voor de terrassen en tuinpaden worden gebakken klinkers en flagstones toegepast. 

Authentieke erven, karakteristieke boerderijen. De kenmerken van wederopbouwboerderijen. Klik hier voor de brochure (pdf). 

Groot Duyfhuis Liempde

Middeleeuws boerenerf

In 2015 schrijft de Stichting de Brabantse Boerderij samen met SPPiLL in Liempde een prijsvraag uit voor het ontwerpen van 7 authentieke boerenerven. Met een schetsontwerp voor  het erf van boerderij Het Groot Duyfhuis is de opdracht te vergaren. De boerderij met Herenkamer wordt bewoond, maar wordt ook in gebruik genomen als informatiecentrum.

Mijn ontwerp is heel sober en gericht op herstel van het oude erf. De te slopen kippenschuur is daarbij een belangrijk onderdeel in het plan.  Maar mijn voorstel om een paadje naar de Dommel te maken, op de plek van een oude perceelgrens,  leidt tot de opdracht. Brabants landschap vindt het een  “briljante vondst”.  Vanaf een bankje aan het water wordt het mogelijk om de fraaie Herenkamer en de stenen duiventoren uit 1661 goed te bekijken.

De kippenschuur blijft behouden na overleg met de Monumentencommissie. De schuur ontneemt, samen met  nieuwe houtbergingen, het zicht vanaf het erf op de bezoekersparkeerplaats.  Het achtererf was veel te mooi ingericht. Alle sierbestrating is verwijderd en vervangen door halfverharding waardoor het erf weer de uitstraling van een zanderf heeft gekregen.  Bij de Herenkamer is een terras aangelegd met een eikenhouten tafel met de geschiedenis van de eigenaren en bewoners van de boerderij.  Nabij de boerderij staat een metalen beeldje van een Karthuizermonnik (Huub Thorissen).

Lilian van Oosterhoudt ‘s-Hertogenbosch is betrokken bij de uitvoeringsvoorbereiding. Het informatiecentrum (Buitenlokaal Groot Duyfhuis) is uitgevoerd naar ontwerp van Sibo de Man (ODM architecten Amsterdam). Op 12 april 2017 is de opening.  Op de uitnodiging staat: “…..het is nu vooral een plek waar je inspiratievol kunt genieten van natuur en cultuur in perfecte harmonie. En je je eeuwen terug waant in tijd.”

 

Fiets af, Duno op!

Fietsstopplaatsen Fonteinallee

OPGAVE: verleid fietsers op de Fonteinallee om even af te stappen om een korte wandeling te maken over landgoed Duno.
Landgoed Duno is voor de vele fietsers op de Fonteinallee in Doorwerth een groot geheim.  Het hoog op de stuwwal gelegen landgoed kent een bijzondere historie, maar die is tot 2016 slecht afleesbaar en ervaarbaar. De gemeente Renkum neemt het initiatief om  “fietsstopplaatsen” te ontwikkelen om fietsers te verleiden om te stoppen, af te stappen en de stuwwal op te gaan. Mieke Latijnhouwers en ik krijgen de vraag om hiervoor een vorm te bedenken.

Op het landgoed waren aan het begin van de vorige eeuw drie bijzondere locaties: de landhuis, het cascadedal en het Jagershuis.  Vooral de laatste twee plekken zijn geschikt om in een korte wandeling te tonen. Om de aandacht te trekken van de fietsers wordt een “drempel” in de weg aangebracht in de vorm van een loper met betontegels die speciaal voor dit doel zijn geproduceerd. Langs de loper staat een stoere metalen fietsenrek en een informatiebord met de wandelroute.

De route bij het Cascadedal is verbijzonderd door een betonnen object waarin de vorm en hoogtes van dal afleesbaar zijn. Bij de cascade zelf is een balustrade geplaatst om de waterpartijen met cementrustieke elementen uit de 19e eeuwse tuinkunst goed te kunnen bekijken.  De eigenaar van Landgoed Duno, Het Gelders Landschap,  is tegelijkertijd gestart met het herstel van het oorspronkelijke karakter van het landgoed en het cascadedal.

De tweede route gaat langs de plek waar tot 1944 een bijzonder huis heeft gestaan: het Jagershuis. Alleen van de tuinaanleg zijn nog restanten terug te vinden. Ook hier zijn nog cementrustieke elementen langs de waterkant te vinden en er is een restant van een theekoepel. In het kader van de project is een zitelement (betonnen sokkel) in de voormalig theekoepel geplaatst en er zijn weer zichtlijnen in de gesloten bosrand gekapt.

Download hier een PDF met meer informatie over dit project.

Belgenmonument Amersfoort

Genomineerd!

Samen met Ad Roefs (architect Tilburg) een mooi ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van het Belgenmonument in Amersfoort tot een monument voor vluchtelingen uit alle tijden. Belangrijke elementen in ons plan: bescheiden driehoekig paviljoen (expositie- en informatieruimte), herstel van het verdiepte plein en nieuwe beplanting met symbolische betekenissen. Zo worden de bosranden verlevendigd met zogenaamde archeofieten: loofbomen die sinds de Romeinse tijd in Nederland groeien. Het zijn botanische vreemdelingen die ondertussen vertrouwde verschijningen zijn in het Nederlandse landschap. Hopelijk vinden menselijke "vreemdelingen" in deze tijd ook een goede voedingsbodem en nieuwe groeiruimte in ons land.

Van de 133 inzenders behoren we tot de 7 genomineerden voor de prijs. Vakjury: voorzitter Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC), Eric Luiten (landschapsarchitect), Rob van der Laarse (hoogleraar UvA), Anne Holtrop (architect) en Ann Demeester (dir. Frans Hals Museum Haarlem).

Het Belgenmonument is in 1917 gerealiseerd als een integraal geheel van architectuur en landschap als een teken van dankbaarheid voor de opvang van ruim 1 miljoen Belgen tijdens WO I. Het is het grootste monument in Nederland. 
De opgave is uitgeschreven door FASadE (Forum voor Architectuur en Stedenbouw aan de Eem).