Wederopbouw boerderijen in De Scheeken

Brochure en ontwerp

In opdracht van Stichting de Brabantse Boerderij heb ik in 2016 een brochure samengesteld over de erven bij wederopbouwboerderijen in het ruilverkavelingslandschap De Scheeken dat gelegen is in de gemeentes Best, Sint Oedenrode en Boxtel.

In de brochure is een schetsplan voor het erf van de boerderij aan de Velderseweg 1 in Liempde opgenomen. De boerderij kent een lange geschiedenis , die deels nog afleesbaar is aan de Vlaamse Schuur uit 1718. De huidige boerderij is in 1948 gebouwd naar een ontwerp van architect Edmond Nijsten in Delftse School-stijl. Op foto’s uit 1980 is te zien dat het erf sober was ingericht en de siertuin met coniferen past duidelijk in het tijdsbeeld.

Het erf en de tuin zullen in de loop van 2017 worden heringericht in de stijl van de wederopbouw. De moestuin komt op enige afstand van de boerderij te liggen. De nadruk ligt meer op de siertuin. Deze krijgt mooie bloemenborders in de kenmerkende stijl van tuinarchitecte Mien Ruys. Voor de terrassen en tuinpaden worden gebakken klinkers en flagstones toegepast. 

Authentieke erven, karakteristieke boerderijen. De kenmerken van wederopbouwboerderijen. Klik hier voor de brochure (pdf).