Fiets af, Duno op!

Fietsstopplaatsen Fonteinallee

OPGAVE: verleid fietsers op de Fonteinallee om even af te stappen om een korte wandeling te maken over landgoed Duno.
Landgoed Duno is voor de vele fietsers op de Fonteinallee in Doorwerth een groot geheim.  Het hoog op de stuwwal gelegen landgoed kent een bijzondere historie, maar die is tot 2016 slecht afleesbaar en ervaarbaar. De gemeente Renkum neemt het initiatief om  “fietsstopplaatsen” te ontwikkelen om fietsers te verleiden om te stoppen, af te stappen en de stuwwal op te gaan. Mieke Latijnhouwers en ik krijgen de vraag om hiervoor een vorm te bedenken.

Op het landgoed waren aan het begin van de vorige eeuw drie bijzondere locaties: de landhuis, het cascadedal en het Jagershuis.  Vooral de laatste twee plekken zijn geschikt om in een korte wandeling te tonen. Om de aandacht te trekken van de fietsers wordt een “drempel” in de weg aangebracht in de vorm van een loper met betontegels die speciaal voor dit doel zijn geproduceerd. Langs de loper staat een stoere metalen fietsenrek en een informatiebord met de wandelroute.

De route bij het Cascadedal is verbijzonderd door een betonnen object waarin de vorm en hoogtes van dal afleesbaar zijn. Bij de cascade zelf is een balustrade geplaatst om de waterpartijen met cementrustieke elementen uit de 19e eeuwse tuinkunst goed te kunnen bekijken.  De eigenaar van Landgoed Duno, Het Gelders Landschap,  is tegelijkertijd gestart met het herstel van het oorspronkelijke karakter van het landgoed en het cascadedal.

De tweede route gaat langs de plek waar tot 1944 een bijzonder huis heeft gestaan: het Jagershuis. Alleen van de tuinaanleg zijn nog restanten terug te vinden. Ook hier zijn nog cementrustieke elementen langs de waterkant te vinden en er is een restant van een theekoepel. In het kader van de project is een zitelement (betonnen sokkel) in de voormalig theekoepel geplaatst en er zijn weer zichtlijnen in de gesloten bosrand gekapt.

Download hier een PDF met meer informatie over dit project.