Middeleeuws boerenerf
In 2015 schrijft de Stichting de Brabantse Boerderij samen met SPPiLL in Liempde een prijsvraag uit voor het ontwerpen van 7 authentieke boerenerven. Met een schetsontwerp voor het erf van boerderij Het Groot Duyfhuis is de opdracht te vergaren. De boerderij met Herenkamer wordt bewoond, maar wordt ook in gebruik genomen als informatiecentrum.
Mijn ontwerp is heel sober en gericht op herstel van het oude erf. De te slopen kippenschuur is daarbij een belangrijk onderdeel in het plan. Maar mijn voorstel om een paadje naar de Dommel te maken, op de plek van een oude perceelgrens, leidt tot de opdracht. Brabants landschap vindt het een “briljante vondst”. Vanaf een bankje aan het water wordt het mogelijk om de fraaie Herenkamer en de stenen duiventoren uit 1661 goed te bekijken.
De kippenschuur blijft behouden na overleg met de Monumentencommissie. De schuur ontneemt, samen met nieuwe houtbergingen, het zicht vanaf het erf op de bezoekersparkeerplaats. Het achtererf was veel te mooi ingericht. Alle sierbestrating is verwijderd en vervangen door halfverharding waardoor het erf weer de uitstraling van een zanderf heeft gekregen. Bij de Herenkamer is een terras aangelegd met een eikenhouten tafel met de geschiedenis van de eigenaren en bewoners van de boerderij. Nabij de boerderij staat een metalen beeldje van een Karthuizermonnik (Huub Thorissen).
Lilian van Oosterhoudt ‘s-Hertogenbosch is betrokken bij de uitvoeringsvoorbereiding. Het informatiecentrum (Buitenlokaal Groot Duyfhuis) is uitgevoerd naar ontwerp van Sibo de Man (ODM architecten Amsterdam). Op 12 april 2017 is de opening. Op de uitnodiging staat: “…..het is nu vooral een plek waar je inspiratievol kunt genieten van natuur en cultuur in perfecte harmonie. En je je eeuwen terug waant in tijd.”