N345 Rondweg Voorst

Landschappelijke inpassing

Aannemer Van Boekel uit Zeeland (NBr) heeft het lef om mij te vragen voor de landschappelijke inpassing van de N345 bij de aanbestedingsprocedure. Het feit dat ik bijna 15 jaar aan projecten in de gemeente Voorst werk is mede aanleiding voor de keuze. 
De rondweg ligt ten westen van het dorp Voorst in een karakteristiek enkenlandschap. Dit oude akkerlandschap met de beeldbepalende molen “De Zwaan” vormt het uitgangspunt voor het verhaal en ontwerp. Het viaduct Enkweg en de fietskruising Klarenbeekseweg zijn als stoere elementen vormgegeven. Op de overhoeken (ca. 8 ha) wordt de overblijvende grond verwerkt en de percelen worden ingezaaid met oude graanrassen. De tarwe kan gemalen worden in de molen en het meel kan gebruikt worden bij de fameuze Bakker Bril in Voorst.
Voor dit project ben ik de samenwerking aangegaan met architect Ad Roefs voor het ontwerp van de kunstwerken en Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur voor de ondersteuning bij het maken van visualisaties. Gewonnen? Nee, helaas niet. Wel de tweede plaats bij de ENVI-score behaald. Een mooi plan is -in dit geval- een te duur plan.