Landgoed Het Beloofde Land

Nieuw landgoed en waterberging

Een eigen landgoed met een statig landhuis en alle ruimte voor natuur en water. Dit is in 2002 de ambitieuze wens van het echtpaar Nieland in Klarenbeek. De landschappelijke visie en ontwerp heb ik in samenspraak met hen mogen maken. In 2008 is het plan door alle planologische en maatschappelijke processen heen geleidt en kan de aanleg en bouw starten. Het ontwerp van het eigentijdse kasteel met B&B is van Paul van Erken Calandt in Apeldoorn.

Water speelt een belangrijke rol op het landgoed. Samen met Waterschap Veluwe is een systeem ontwikkeld waarbij 10.000 kuub water wordt opgevangen bij hoge waterstand in de Klarenbeek. Het historische rabattenbos vormt de inspiratie voor de waterbergingsruimte.

Het nieuwe landgoed is een verrijking voor de omgeving. De nieuwe opzet wordt breed gewaardeerd en wordt in 2012 door de provincie Gelderland bekroond met een derde plaats in de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit met als thema "bouwen aan identiteit".

Het vakblad Blauwe Kamer heeft een plankritiek geschreven over het landgoedplan. Klik hier om het artikel te downloaden (pdf).
Het Gelders Genootschap heeft aandacht aan het project besteed in haar uitgave Beeldspraak. Klik hier om het artikel te downloaden (pdf).