Biografie van een huis, straat of buurt

In Oosterbeek staat een huis. Een bijzonder huis aan de Cronjéweg 15. Een zogenaamde wederopbouwwoning, gebouwd in 1953 ter vervanging van een woning die door beschietingen tijdens operatie Market Garden in september 1944 volledig verwoest werd.

Van 1 december 2000 tot 1 december 2017 ben ik samen met Harm Post eigenaar van deze woning en hebben we hier gewoond met onze kinderen. We hebben indertijd heel bewust voor dit sobere huis gekozen. De architectuur uit de jaren 50 van de vorige eeuw sprak ons beiden aan. Na een comfortabele en riante jarendertig woning met kleine tuin nabij het centrum van ‘s-Hertogenbosch was het wonen in dit huis eigenlijk een hele opgave. Een opgave waar we ons zelf (of ikzelf?) voor gesteld hadden. We wilden het geheel stijlvol en harmonie behouden en ontwikkelen. De wetenschap dat het huis door de befaamde architect, Hein Salomonson, was ontworpen heeft daarbij zeker een rol gespeeld. Die zorg betrof niet alleen het huis, maar zeker ook de tuin.

Het huis komt nu in andere handen en zal een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Deze Biografie van een huis is een afsluiting van een persoonlijke periode, maar ook een experiment waarin ik mijn fascinatie voor landschap, architectuur, vormgeving en cultuurhistorie vormgeef tot een bondig en beeldend boekwerkje.

Ik hoop dat ik alle betrokkenen van het huis Cronjéweg 15 er een plezier mee doe. Maar ik hoop tevens dat deze "Biografie van een huis" meerdere vervolgen zal krijgen. Er zijn zoveel bijzondere verhalen te vertellen over woningen, straten of buurten! Heeft u ook belangstelling voor een biografie? Neem dan contact met mij op.

Klik hier voor het definitieve boekje.